Poziv na proslavu jubileja Norveške kuće u Gornjem Milanovcu

Dragi prijatelji,

U dogovoru sa predstavnicima društva prijateljstva iz Norveške i razgovora vođenih sa Zoranom Petrović i Rolf Fjellestadom, predsednicima društava, predsednikom opštine G. Milanovac, Dejanom Kovačević i predstavnikom BIP-a, Bratislavom Dobrić, usaglašen je program dočeka gostiju, proslave jubileja Norveške kuće, Marša prijateljstva i predstavljanja nove izložbe u muzeju kuće u G. Milanovcu.

Manifestacija će se održati u subotu, 30. septembra 2017. godine (program pogledajte ispod), a prema obaveštenjima koja smo dobili od prijatelja iz Norveške, očekuje se dolazak više desetina gostiju iz svih krajeva Norveške. Pored mladih iz Srbije i Norveške – učesnika programa „Erazmus“, najavljen je dolazak delegacija gotovo svih prijateljskih opština iz Norveške, uprave društva prijateljstva iz Norveške, kao i prijatelja koji decenijama neguju veze između naših naroda.

Norveško društvo Srbija i ogranak G. Milanovac, u saradnji sa opštinom Gornji Milanovac će usaglasiti sve detalje proslave i sastanaka koji će biti upriličeni za predstavnike gradova pobratima, a Marš prijateljstva i sama proslava će doprineti osvežavanju starih poznanstava i uspostavljanju novih prijateljstava za budućnost.

Pretpostavljamo da će prijateljske opština iz obe zemlje biti u kontaktu oko dolaska predstavnika gradova pobratima iz Norveške, tako da će zajedno učestvovati na proslavi u Gornjem Milanovcu. Do sada smo upoznati da će na proslavi biti zastupljena delegacija okruga Nordland, opštine Narvik, Saltdal, Fauske, Hatfjeldal, Hemnes, Vefsn, Erlandet… pa bi bilo poželjno da predstavnici ogranaka u Kikindi, Nišu, Melencima, Vrnjačkoj Banji, Prokuplju, G. Milanovcu i Koceljevi usaglase dolazak na proslavu i zajedničke susrete sa predstavnicima svojih prijateljskih opština. Početkom septembra imaćemo precizniju listu gostiju, pa ćemo još jednom obavestiti sve ogranke o svemu. Posebno bih zamolio predstavnike svih ogranaka da u svojim sredinama obaveste i sve stipendiste koji su u organizaciji društava prijateljstva i prijateljskih opština boravili u Norveškoj, pošto je ovo jedinstvena prilika da se sretnu sa prijateljima koji su im bii domaćini u prijateljskim opštinama Norveške.

Kao i svake godine, društvo prijateljstva besplatno obezbeđuje doručak, osveženja na stazi Marša i zajednički ručak za sve učesnike proslave, pa je poželjno najaviti broj gostiju iz ogranaka Milici Nešković-Lukić, mobilni tel: 062416344, Email: volonterskicentargm@gmail.com

Poziv i program proslave će takođe biti objavljeni i na norveškom jeziku na sajtu društva prijateljstva iz Norveške: http://www.njsamband.org/ipub/ pa vas molim da ovaj link prosledite Norvežanima za koje znate da žive u našoj zemlji.

Dođite sa porodicom i prijateljima da zajednički slavimo prijateljstvo!

Dragan Marković, generalni sekretar Norveškog društva Srbija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*